Obrada dijamanata

Cena dijamanta je vekovima zavisila od njegove težine. U nakit su se stavljali samo neobrađeni dijamanti. Drugačije nije moglo, jer je dijamant najtvrđi mineral na zemlji i niko ga nije znao obraditi. To se promenilokrajem 14 i početkom 15 veka, kada je belgijanac Lodewijck van Bercken otkrio način sečenja dijamanata drugim dijamantom. Danas važi pravilo da do momenta kada je dijamant pretvoren u dragulj, on prosečno gubi polovinu svoje težine koju je imao kao grubi sirovi kamen.

Majstorsko delo nauke

Neobrađeni i nepolirani dijamant izgleda kao neinteresantan komadić stakla. Tek posle obrade i brušenja faseta pokazuje svoj sjaj i lepotu. Samo temeljnim proučavanjem sirovog kamena moguće je postići veći obrađeni dijamant sa manjim brojem nečistoća. Taj posao iziskuje veliko iskustvo i detaljno poznavanje kristalografije dijamanata i mogućih nečistoća prisutnih u dijamantu. Kakav će konačan oblik imati taj kamen?

Kako izgleda brilijant?

Najčešće korišćeni brus je okrugli brilijant. Tipičan okrugli brilijant ima ukupno 57 faseta: tablica (velika faseta u sredini), 32 fasete na krunici (gornja strana brilijanta)i 24 fasete u paviljonu (donji deo brilijanta koji završava špicem). Kod brušenja gubi oko pola svoje početne težine.

Drugi oblici su markiza, oval, kruška, srce, smaragdni brus, četvorougao, trougao, osmougao i drugi. Rezultat pak zavisi od oblika sirovog dijamanta. Ovog trenutka na tržištu možemo primetiti veliki broj novih oblika.

Obrađivanje dijamanata korak po korak

…označavanje – marking…

Nakon što stručnjak brižljivo ispita sirovi kamen i odluči kojim načinom će kamen biti obrađen, sirovi kamen se označava laserom i potom seče i brusi. Svaki dijamant je unikat, te je tako postupak za svaki kamen specifičan. Rezultat zavisi od oblika i kvaliteta kamena.

 

...cepanje - cleaving...

Cepanje je metoda deljenja kamena, kada se sirovi kamen podeli na dva ili više delova jednim udarcem po označenim linijama – znači samo u određenom smeru. Ta metoda se vekovima koristila u Indiji i za nju je potrebna velika spretnost. Cepanje se uvek vrši u istom smeru prema kristalu. Kamen se učvrsti u drveni držač i prema njemu se na isti način učvrsti drugi oštri dijamant s kojim se učini zarez na kamenu koji se obrađuje. Nakon toga, udarom čekića po čeličnom alatu dijamant se rascepi.

...Sečenje - sawing...

Sečenje se vrši u smeru prema kristalu. Pre sečenja kamen se učvrsti u bakarnu glavu pomoću specijalne smese gipsa i vapnenca. Čim se ta smesa stvrdne, glava se učvrsti na mašinu za sečenje. Kamen se seče ekstremno tankom kružnom testerom premazanom uljem i dijamantskim prahom. Kružna testera postiže brzinu od 10.000 do 15.000 obrtaja u minuti. Najbolje je vršiti sečenje brzinom od dva milimetra na sat. Sečenje velikog kamenja tako može trajati i nekoliko nedelja.

...zaobljavanje – bruiting...

Sečenjem već razrezanog kamena, dijamant dobija svoj budući oblik. Tradicionalna metoda je učvršćivanje sečenog dijamanta opet pomoću glave na glavu tokarske mašine. Potom se sa druge strane položenim učvršćenim kamenom vrši struganje, čime je kamenu dat njegov okrugli oblik.

...brušenje - cutting...

Brušenje je proces u kome se na površini dijamanta stvaraju fasete. Dijamant se učvrsti – uhvati specijalnim kleštama mašine za brušenje i postavi u tačan ugao naspram brusnog diska. Disk za brušenje je proizveden od čelika, nauljen uljem pomešanim sa dijamantskim prahom.

Tradicija versus moderna

Uprkos tome što se ručna obrada dijamanata često koristi, moderne metode igraju isto tako jako važnu ulogu. Na primer, označavanje kamena pre kalanja vrši se laserom isto kao i sečenje i oblikovanje. Kada se koristi laser za sečenje, nije neophodno obraćati pažnju na kristal. Ali, na taj način dijamant gubi više na svojoj težini nego prilikom korišćenja stare mehaničke metode.

Iako moderna tehnologija ima puno svojih dobrih strana, na kraju ovog procesa je, opet, nezamjenjiva ljudska ruka, koja od sirovog kamena napravi predivan dragulj. Da bi se napravio jedan brilijant, svoj trud treba da uloži nekoliko ljudi. Jedan čovek planira rez, drugi seče, treći vrši bruiting i posle njega još slede dvojica brusača, tkzv.blocker i brillianter. Mali se brilijanti (melees) bruse praktično serijski. Svaku vrstu fasete brusi drugi brusač. Ovakvi melees se bruse pretežno u Indiji i u Kini, veći dijamanti pak u Belgiji , Izraelu i USA.